Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΑΤΥΧΗΜΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/08/2009_293931

Ένας νεκρός από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες, οι δύο εκ των οποίων σοβαρά, από έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ. Συλλήψεις στελεχών του εργοστασίου.
Ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο είναι νεκρός και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίες από το ατύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ. Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο είναι σοβαρά και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΑΤ λόγω των εγκαυμάτων που έχουν, και οι άλλοι δύο έχουν ελαφρά εγκαύματα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι μια ομάδα εργαζομένων πήγε στο συγκεκριμένο καζάνι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να το αδειάσουν. Πριν καν αρχίσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.
Ήδη στην περιοχή έχει φτάσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, που λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για εγκαταστάσεις προπανίου που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ατυχήματος.
Στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, μετά το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δημ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας.
Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.
Προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ
Εν τω μεταξύ, εντολή για προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ.Κ.Μουσουρούλης, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, πέρα από τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την εργασία τους και το πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης».
Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος που της διενεργεί περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009.




ΕΞΠΡΕΣ - http://www.express.gr/news/ellada/203984oz_20090826203984.php3

Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση είναι ο απολογισμός της νέας έκρηξης που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "ΛΑΡΚΟ", λίγες μόνο εβδομάδες μετά την προηγούμενη τραγωδία κατά την οποία ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, έκρηξη σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο καζάνι "5" της βιομηχανίας στην Λάριμνα Φθιώτιδας. Αποτέλεσμα της έκρηξης, ήταν ένας εργαζόμενος να χάσει τη ζωή του και τρεις ακόμη να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, αφού έχει υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.
Η πυροσβεστική επενέβη στο σημείο του δυστυχήματος με 4 οχήματα με ειδικό αφρό ενώ στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετείχαν και εργαζόμενοι.Να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό.
Συλλήψεις
Στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, μετά το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δημ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας.
Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.
Το ΠΓ του ΚΚΕ για το ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ
"Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη Λάρκο",αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με αφορμή το εργατικό ατύχημα στην Λάρκο.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ένα μήνα και προσθέτει ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο πένθος και στη θλίψη των συγγενών και φίλων.
Το Πολιτικό Γραφείο αναφέρει επίσης ότι "το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς. Μόνο τυχαίο δεν ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λάρκο δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών.Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους".
Επίσης, το ΠΓ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "είναι πια ολοφάνερο ότι, και στη Λάρκο και γενικότερα, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας δεν αυξάνουν μόνο το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αλλά λειτουργούν και ως εκτελεστικό απόσπασμα σε βάρος της. Για να σταματήσουν οι εργάτες να μετρούν νεκρούς και τραυματίες πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, τους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο έλληνες και μετανάστες μαζί να απαιτήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Να αντιπαλέψουν τις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς που χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας. Να αντιπαλέψουν τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων".



ΣΚΑΙ - http://www.skai.gr/articles/news/greece/%CE%A3%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B95%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%82%CE%9B%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%9F/

Εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος, μετά το εργατικό δυστύχημα με ένα νεκρό και δύο τραυματίες έδωσε ο γγ. του υπουργείου Ανάπτυξης Κωστής Μουσουρούλης. Η πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ είναι ανεξάρτητη από τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία έλεγχο.Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες".Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξέφρασε τη θλίψη της και δήλωσε, ότι «όπως έχω τονίσει επανειλημμένως σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας είμαστε σκληροί και αμείλικτοι και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν και σε δεύτερο τραγικό συμβάν μέσα σε έναν μήνα». Είπε ακόμα ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη διερευνούν τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος και σύντομα θα γνωρίζουμε τους υπεύθυνους. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ μεταβαίνουν για αυτοψία, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος. Τη διεξαγωγή έρευνας για τα επαναλαμβανόμενα -όπως αναφέρει- δυστυχήματα ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος στην επιχείρηση, στις 2 Αυγούστου όταν, άλλος ένας εργαζόμενος είχε βρει τραγικό θάνατο, ενώ τρεις είχαν εγκαυματιστεί. Ποιες ενέργειες έγιναν από το προηγούμενο μέχρι το σημερινό δυστύχημα ζητά να μάθει το ΠΑΣΟΚ απο το υπουργείο Απασχόλησης. "Δεν είναι τυχαίο πως τα δυστυχήματα σημειώνονται την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της εταιρείας", αναφέρει μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ. "Μετά από το πρώτο τραγικό δυστύχημα δεν υπήρξε κανένα μέτρο", κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ ο Νότης Μαριάς, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας με αφορμή το δυστύχημα. Ο κ. Μαριάς πρόσθεσε πως η ΛΑΡΚΟ ελέγχεται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, όπου εργάζονται μόνον τρεις υπάλληλοι, και όχι από το υπουργείο Εργασίας όπως όλες οι άλλες. "Στη ΛΑΡΚΟ υπάρχουν σήμερα 52 διευθυντές με παχυλούς μισθούς, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας. Τα golden boys της ΛΑΡΚΟ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν λειτουργούν καλτσοβιομηχανία" ανέφερε ακόμη ο κ. Μαριάς. Απαντώντας ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Θόδωρος Σκρέκας ανέφερε ότι τα δύο δυστυχήματα δεν σημαίνουν ότι ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας έχει πρόβλημα. "Σήμερα δουλεύουν 1500 άτομα στη ΛΑΡΚΟ αν υπήρχε πρόβλημα δεν θα παρέμεναν στην επιχείρηση" υποστήριξε. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος.



ΖΟΥΓΚΛΑ - http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=59188&cid=4

Πεθαίνοντας στη ΛΑΡΚΟ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009, 13:27
Άλλος ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΛΑΡΚΟ. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σημειώθηκε νέα έκρηξη σε καμίνι του εργοστασίου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζομένου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο καμίνι αρ. 5, ενώ εκτός του νεκρού υπάρχουν ακόμα τέσσερις τραυματίες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 12 άνδρες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί. Να σημειωθεί ότι στις 2 Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης :"Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την οδύνη του για το νέο τραγικό συμβάν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Το Υπουργείο δεν θα διεξαγάγει μόνο τον προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία έλεγχο. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης.Πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την εργασία τους και αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.Υπενθυμίζεται ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενεργεί τους προβλεπόμενους περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Ενισχύθηκε, δε, από τον περασμένο Απρίλιο, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί από την ΕΜΝΕ επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009".Tην ίδια ώρα που στη ΛΑΡΚΟ ένας ακόμη εργαζόμενος έχανε τη ζωή του, συνεδρίαζε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, με αντικείμενο τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.Ενώ άνθρωποι κι εγκαταστάσεις είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και ακόμη μια οικογένεια εργαζομένου "φορούσε μαύρα", ενώ ακόμη δεν έχουν αποδωθεί ευθύνες για τον προ ολίγων εβδομάδων νεκρό εργάτη, η κυβέρνηση, σαν να μην είδε τίποτε, αποφάσιζε για τους... μνηστήρες της πολύπαθης εταιρίας.Στην εισήγησή τους προς τη Διυπουργική Επιτροπή, οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι και οι εννέα συμμετέχοντες πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως αυτά τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και, ως εκ τούτου, προτείνουν τη συμμετοχή τους στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενοι είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι εξής:1. AKTOR S.A. (Ελλάδα)2. CUNICO RESΟURCES N. V. (Ολλανδία)3. FEVAMONITICO SARL (Λουξεμβούργο)4. HELLENIC HALYVOURGIA S.A. (Ελλάδα)5. MYTILINEOS HOLDINGS S.A. (Ελλάδα)6. PANEGEAN Ltd (Κύπρος – Κοινοπραξία μεταξύ GLENCORE INTERNATIONAL A.G. & SWISSMARINE INC.)7. SOLWAY INDUSTRIES LTD (Ρωσία)8. Διεθνής επενδυτική τράπεζα (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής της στη φάση αυτή)9. Διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής του στη φάση αυτή)Η Διυπουργική Επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και αποφάσισε όπως οι παραπάνω συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς. Μόνο τυχαίο δεν ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λάρκο δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών.Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/8/2009&id=11232&pageNo=6&direction=1

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σπέρνουν το θάνατο
Βουτηγμένη στο αίμα των εργατών είναι η ανάπτυξη, στο πλαίσιο της οποίας οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου χρόνια τώρα δουλεύουν για να καταλήξει η ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες, όσο γίνεται πιο «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα
Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία της Λάρυμνας
Ενας 38χρονος και ένας 26χρονος εργάτης βρήκαν το θάνατο στη ΛΑΡΚΟ μέσα σε 24 μόλις μέρες

EurokinissiΟι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν πρόλαβαν να θάψουν τον συνάδελφό τους, 38χρονο Χρ. Δόσκορη, που στις 2 Αυγούστου περιλούστηκε με καυτό μέταλλο. Από χτες θρηνούν και δεύτερο νεκρό, τον 26χρονο Κώστα Ντελή.
Το νέο εργατικό «ατύχημα», που σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι, οδήγησε ακόμα στο σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Αθήνας, με εγκαύματα στο πρόσωπο και το στήθος. Ελαφρύτερα τραυματίστηκαν ο Φώτης Κάλης, που επίσης νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό και οι Γιάννης Ξυρογιάννης και Γιώργος Ανδρίτσος, στους οποίους προσφέρθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.
Το χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» δεν ήρθε ξαφνικά. Ολα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Πρόκειται για ένα ακόμα «προμελετημένο» έγκλημα, συνέπεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία και την ασφάλεια του εργάτη.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν άλλωστε οι μαρτυρίες και τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε ο «Ρ», που βρέθηκε άμεσα στο χώρο.
«Είδαμε να χύνεται καυτό μέταλλο...»
«Ημασταν σε ένα καμαράκι, 150 μέτρα μακριά. Ακούσαμε το μπαμ και καταλάβαμε ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Τρέξαμε αμέσως. Είδαμε να χύνεται καυτό μέταλλο. Είχε τρυπήσει το καμίνι. Γίνονταν εκρήξεις, παντού υπήρχε καπνός. Ψάχναμε τους συναδέλφους να δούμε αν είναι καλά. Δε βρίσκαμε τον Κώστα. Το μέταλλο πλησίασε τη δεξαμενή προπανίου. Αν έφθανε μέχρι εκεί, ούτε εσείς, που ήσασταν ακόμα στο δρόμο, δε θα γλιτώνατε. Αρχίζαμε να ρίχνουμε στο μέταλλο με τις μάνικες. Οταν έσβησε η φωτιά, βρήκαμε τον Κώστα νεκρό». Ετσι περιέγραψαν στον «Ρ» την κόλαση, που έζησαν χτες οι εργάτες, ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, και οι συνάδελφοί του. Λόγια που δείχνουν ότι από θαύμα σώθηκαν οι υπόλοιποι εργάτες.
Εδώ και δέκα μέρες η ηλεκτροκάμινος νούμερο 5 είχε πρόβλημα. Η έξοδος από όπου βγαίνει το ρευστοποιημένο καυτό μέταλλο είχε μπουκώσει. «Το πρόβλημα λύνεται το πολύ σε τρεις - τέσσερις μέρες. Αυτή τη φορά κράτησε πολλές μέρες και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από τη διοίκηση για να αντιμετωπιστεί», λένε οι εργάτες στον «Ρ». Παρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η τροφοδοσία της καμίνου με σιδηρονικέλιο συνεχιζόταν όλες αυτές τις μέρες! Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει τρύπα στο καμίνι το περασμένο Σάββατο από όπου άρχισε να χύνεται καυτό μέταλλο. Εγιναν εκρήξεις. Οι εργάτες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους. Δεν πρόλαβαν να κάνουν το ίδιο χτες, όταν άνοιξε και πάλι τρύπα.
Ολες αυτές τις μέρες, η εργοδοσία δεν έκοψε καν την τροφοδοσία με μετάλλευμα. Η κυβέρνηση έπρεπε να σκοτωθεί και δεύτερος εργάτης για να δώσει εντολή - χτες - να κλείσουν οι πέντε ηλεκτροκάμινοι του εργοστασίου και να γίνει έλεγχος.
Αμέσως μετά το νέο θανατηφόρο ατύχημα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, βρέθηκε στο εργοστάσιο. Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας κατήγγειλε το νέο εργοδοτικό έγκλημα, ενώ σε δήλωσή του το στέλεχος του ΚΚΕ μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αιτίες και του νέου «ατυχήματος» αφορούν το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τη ζωή της εργατικής τάξης ως αναλώσιμο είδος. Τα λόγια του επιβεβαιώνουν οι πάνω από 56 εργάτες, που από την αρχή του 2009 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ακόμα στο χώρο παραβρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του μετάλλου. Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Τσουμπρής, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου και ο Θανάσης Κοτρώνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Κινητοποίηση σήμερα στη Λάρυμνα
Για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι «να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, στους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, που σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, προχωρά σε συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις κατέθεσαν ήδη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) πρόταση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, με αφορμή το θανατηφόρο «ατύχημα», πραγματοποιεί σήμερα εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς.

ΛΑΡΚΟ ΑΕ
Ανοιξε την όρεξη των μονοπωλίων
Συνεδρίασε η «Διυπουργική Επιτροπή» που ενέκρινε τη λίστα των υποψηφίων. Χοντρό παζάρι με τους «επενδυτές» που αξιώνουν πρόσθετες διασφαλίσεις και πλάτες από το κράτος και τις κυβερνήσεις
Το να δουλεύουν οι εργάτες σε όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας είναι όρος για την αύξηση της κερδοφορίας και των νέων ιδιοκτητών

EurokinissiΤην ίδια ώρα που ο 28χρονος εργάτης έχανε τη ζωή του, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων συνεδρίαζε στο υπουργείο Οικονομικών για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τη λίστα με τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που ορέγονται τη ΛΑΡΚΟ, μετά και την έγκριση που δόθηκε από την Επιτροπή. Οι σύγχρονοι «Μποδοσάκηδες» διεκδικώντας περισσότερο ζωτικό χώρο και κέρδη και από τον ορυκτό πλούτο της χώρας προβάλλουν και πρόσθετες αξιώσεις διεκδικώντας από την κυβέρνηση ακόμη και ειδικές νομικές ρήτρες τέτοιες που να τους διασφαλίζουν στον υπερθετικό βαθμό τα «καλά και συμφέροντά» τους, το μέγιστο δυνατό κέρδος για τα πολλά επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτα φανερό το τι είδους νέες νόρμες εργασίας θα επιβάλλουν τα νέα αφεντικά στη κατεύθυνση μεγιστοποίησης της κερδοφορίας με τις πλάτες του κράτους και των κυβερνήσεων.
Στη λίστα με τα 9 μονοπώλια που θα κονταροχτυπηθούν στη συνέχεια στην τελική φάση του διαγωνισμού, φιγουράρουν η Ακτωρ (του ομίλου Μπόμπολα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ΕΥΑΘ), ο όμιλος Μυτιληναίος (ιδιοκτήτης και της Αλουμίνιον της Ελλάδος) και η Ελληνική Χαλυβουργία. Τα ξένα μονοπωλιακά συγκροτήματα είναι η Cunico (Ολλανδία) που να σημειωθεί ήδη έχει διεισδύσει στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσσοβο), η Fevamonitico (με έδρα στο Λουξεμβούργο), η Panegean (Kύπρος, κοινοπραξία Clencore με Swissmarine), η Solway (Ρωσία), καθώς και δύο ακόμη διεθνή επιχειρηματικά σχήματα που σε αυτή τη φάση δε θέλουν να δημοσιοποιηθούν και δεν κατονομάζονται από την κυβέρνηση. Ο ένας από τους μη κατονομαζόμενους επιχειρηματικούς ομίλους είναι «επενδυτική τράπεζα» και προφανώς δραστηριοποιείται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, όπως γίνεται και με το νικέλιο που είναι και βασικό αντικείμενο της ΛΑΡΚΟ. Τα χρηματιστηριακά παιχνίδια σε όλη την προηγούμενη περίοδο και οι χειρισμοί των διοικήσεων είτε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ είτε με αυτές του ΠΑΣΟΚ καθόριζαν την πορεία της επιζητούμενης από τις κυβερνήσεις εξεύρεσης «στρατηγικού επενδυτή». Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον των μονοπωλίων αναθερμένεται και η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να βάλει στο παιχνίδι έναν ή και περισσότερους από τους παραπάνω «επενδυτές».
Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ μετέχουν η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με 36%, το Δημόσιο με 35% και η ΔΕΗ με 29%. Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η ΔΕΗ ενδιαφέρονται πλέον να ξεμπερδεύουν με τη ΛΑΡΚΟ και να πουλήσουν στο «στρατηγικό επενδυτή» που θα επιλέξει το Δημόσιο. Είναι φανερό δηλαδή ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες το σχήμα που επιλέχτηκε από τα τέλη της δεκαετίας '70 και στις αρχές του '80 προκειμένου να «διευθετήσουν» τα χρέη των «Mποδοσάκηδων» εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται παρωχημένο από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και από τη σημερινή στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Οι επίδοξοι «επενδυτές» προβάλλουν και πρόσθετες αξιώσεις σε ό,τι αφορά την τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ - σημερινό μεγαλομέτοχο της ΛΑΡΚΟ - όπως και για τη «διευθέτηση» τραπεζικών δανείων και άλλων δοσοληψιών όπως και με τον επίσης σημερινό μεγαλομέτοχο, τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Ολα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που έχουν στήσει με την κυβέρνηση. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα επίδοξα νέα αφεντικά της ΛΑΡΚΟ ενδιαφέρονται να έχουν τις πλάτες των κυβερνήσεων μέχρις ότου να απεμπλακούν από το παρελθόν και τις υποχρεώσεις. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο το Δημόσιο θα παραμείνει μεγαλομέτοχος και συνεταίρος τους για όσο διάστημα τους χρειαστεί. Πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία μιας ακόμη σύμφυσης του κράτους με τα μονοπώλια. Ετσι σε αυτή τη φάση η «αποκρατικοποίηση» αφορά την πώληση ποσοστού το πολύ μέχρι 3% (από το 35%) που έχει σήμερα το Δημόσιο. Σχετικά με την εκχώρηση της ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωνε την απόφαση της κυβέρνησης να «προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Είναι συνυπεύθυνοι
Τα εργατικά «ατυχήματα» που στερούν απ' τους εργάτες τη ζωή και την υγεία τους είναι γέννημα - θρέμμα της πολιτικής που θέλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων να υποτάσσεται στο μέγιστο κέρδος, της πολιτικής που υπηρετεί η ΕΕ και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, παρά τις φραστικές ή επιμέρους διαφωνίες τους. Αλλωστε η ιδιωτικοποίηση μονάδων στρατηγικής όπως η ΛΑΡΚΟ αποτελεί βασική κατεύθυνση της ΕΕ.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου που πήγε χτες στη ΛΑΡΚΟ, εντελώς ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Προσπάθησε να αξιοποιήσει αντιπολιτευτικά το «ατύχημα», χωρίς βέβαια να τολμήσει βέβαια να ομολογήσει στους εργάτες που πριν λίγο είχαν ζήσει το νέο φονικό, ότι οι μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα της εταιρείας ξεκίνησαν όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Πως το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε πρώτο το καθεστώς των εργολαβιών στη ΛΑΡΚΟ με σχετικό νόμο, προχώρησε στη διάλυση τμημάτων της παραγωγής και ανάθεση των εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους. Πως η μόνη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει. Πως - μεταξύ άλλων - μπλε και πράσινες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια μείωσαν δραματικά τους μόνιμους εργαζόμενους - μαζί με όλες τις αποδοχές που είχαν κατακτήσει - και τους αντικατέστησαν με λιγότερους και με πετσοκομμένα δικαιώματα εργαζόμενους μέσω εργολαβιών.
Πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπηρετούν σχεδιασμένα την πολιτική που συνδέεται με την απαξίωση των μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να βρει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» από εργατικές κατακτήσεις και κερδοφόρα, με τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Από τη μεριά του ο ΣΥΝ, με τις γνωστές του «κωλοτούμπες», καταφέρνει να είναι «και υπέρ και κατά» της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Ν. Γεωργακάκη στην «Αυγή» τον Ιούλη, όπου μιλά για «αλλοπρόσαλλη διαχείριση επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Ταυτόχρονα, καταλήγει: «Στη σημερινή δύσκολη περίοδο που μπαίνουμε η ΛΑΡΚΟ δε μπορεί να επιβιώσει με ιδιώτη». Συμμερίζεται, δηλαδή, την καπιταλιστική οικονομική κρίση που επικαλείται η πλουτοκρατία για να πετσοκόψει κι άλλα εργατικά κεκτημένα. Και συνεχίζει: «Δεν υπερασπιζόμαστε ζημιογόνα διαχείριση. Ομως αν χρειαστεί να λειτουργήσει για ορισμένα χρόνια, μέχρι τη νέα ανάκαμψη χωρίς κέρδη, αυτό μόνο με δημόσια διαχείριση μπορεί να γίνει». Υιοθετεί, δηλαδή, ο ΣΥΝ τη λογική των κρατικοποιήσεων μέχρι να «ορθοποδήσουν» οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, και να δοθούν «εξυγιασμένες» στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργάτες να επιβάλουν τιμωρία
Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη ΛΑΡΚΟ. Ενας ακόμα εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και τρεις ελαφρά. Είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ένα μήνα. Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο πένθος και στη θλίψη των συγγενών και φίλων.
Το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους.
Είναι πια ολοφάνερο ότι, και στη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας δεν αυξάνουν μόνο το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αλλά λειτουργούν και ως εκτελεστικό απόσπασμα σε βάρος της. Για να σταματήσουν οι εργάτες να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, στους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο Ελληνες και μετανάστες μαζί να απαιτήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Να αντιπαλέψουν τις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς που χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας. Να αντιπαλέψουν τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η εργατική τάξη πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή της, να βγάλει πολιτικά και ταξικά συμπεράσματα, να ξεκόψει από τον εργοδοτικό δικομματικό συνδικαλισμό που της δένει τα χέρια, ψαλιδίζει τις διεκδικήσεις και υπονομεύει την ταξική συνείδηση και ενότητα. Να αντεπιτεθεί για να επιβάλει το δίκιο της, ανασυντάσσοντας το εργατικό ταξικό κίνημα, τα σωματεία, τα συνδικάτα της. Για να κατακτήσει τα δικαιώματά της στη σταθερή, ασφαλή εργασία με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, πρέπει να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Να τεθεί επικεφαλής μεγάλης λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνουν λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις

Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...