Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Κερδοφόρα* Λάρκο ??

Σύμφωνα με την Ημερισία Online,

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 75%, παρουσίασαν τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ το εννεάμηνο 2011, παρά την πτωτική πορεία της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του νικελίου και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,227 εκατ. ευρώ, έναντι 6,411 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2010. Παρά την επάνοδο της εταιρείας στην κερδοφορία τα δύο τελευταία χρόνια, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της παραμένει αρνητικό.

Αποκρατικοποίηση
Οι μετοχές της έχουν μεταφερθεί από το ελληνικό δημόσιο, που είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας, στο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων και έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες με σύμβουλους την HSBC και την PriceWaterhouseCooper. H χρήση του 2011 αναμένεται να κλείσει με όγκο παραγωγής κοντά στους 18.500 τόνους, που είναι το ιστορικό της ρεκόρ. Ο κύκλος εργασιών έφθασε το εννεάμηνο στα 248,335 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ το 2011, από 239,484 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010, οπότε είχε καταγραφεί αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2009 κατά 142%. Τα κέρδη εκμετάλλευσης της εταιρείας έφθασαν στα 30,778 εκατ. ευρώ από 24,092 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μειώθηκαν κατά 25%.

Επίσης το Βήμα αναφέρει,

Κέρδη για δεύτερη χρονιά θα βγάλει η Λάρκο
Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και στο βάθος ...στρατηγικός επενδυτής
Η πορεία βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Λάρκο, που άρχισε στη χρήση 2010, συνεχίσθηκε κατά το 9μηνο 2011, παρά την πτωτική πορεία της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του νικελίου.

Παρόλα αυτά το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της παραμένει αρνητικό. Το Ελληνικό Δημόσιο, ως μέτοχος της πλειοψηφίας, έχει μεταφέρει τις μετοχές στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Καθήκοντα συμβούλων σε αυτή τη διαδικασία έχουν ήδη αναλάβει η HSBC και η PriceWaterhouse.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η χρήση θα κλείσει με όγκο παραγωγής στα όρια του ιστορικού ρεκόρ (περίπου 18.500 τόνοι) για τα δεδομένα της εταιρείας, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής.


Ο κύκλος εργασιών κατά το 9μηνο 2011 ανήλθε σε 248,335 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 239,484 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010, οπότε και είχε καταγραφεί αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2009 κατά 142%.

Ενδεικτική της συμπίεσης του λειτουργικού κόστους που επιτυγχάνεται είναι η διαμόρφωση του κόστους πωλήσεων σε 217,556 εκατ. ευρώ κατά το 9μηνο 2011, έναντι 215,391 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010. Η συγκράτηση του κόστους επέτρεψε την αύξηση των κερδών εκμεταλλεύσεως σε 30,778 εκατ. ευρώ, έναντι 24,092 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2010.

Με μείωση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας, περίπου κατά 25%, και των επιβαρύνσεων από τόκους, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 11,227 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 75% υψηλότερα από την κερδοφορία της χρήσης 2010 (6,411 εκατ. ευρώ).

Σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, κ. Αναστάσιος Μπαράκος, αναφέρει τα εξής: «Με τις επίμονες προσπάθειες όλων, διοίκησης και προσωπικού, η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει την ανοδική της πορεία και στη φετινή χρήση και θέτει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Σε αυτή την πορεία, κρίσιμος σταθμός θα είναι η διαφαινόμενη επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, από την οποία προσβλέπουμε ότι θα αναδειχθεί κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα εγγυηθεί τη βιώσιμη μεγέθυνση των δραστηριοτήτων μιας ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας».

...και εγώ διερωτώμαι... γιατί να πουλήσεις μια κερδοφόρα εταιρία? ή μήπως είναι λίγο πλασματική αυτή η όλη εικόνα προκειμένου να ρίξει λίγο πούδρα στο πρόσωπο της άσχημης νύφης για να στραβώνει κάποιος να την "πάρει"? (αφού πρώτα την έχουν ξεζουμίσει και έχουν αρμέξει απο αυτή πακτωλούς χρημάτων και έχουν βολέψει κάθε λογής άχρηστους κομματικούς μάνατζερ και κομματικοποιημένα κουταβάκια της τοπικής κοινωνίας).
Όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι το σίγουρο, ότι η αβεβαιότητα και η αναμονή κάνει κακό και στην Ελληνική οικονομία, αλλά και στην τοπική κοινωνία και οικονομία που έχει κυριολεκτικά παγώσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις

Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...