Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Διαγωνισμός-εξπρές για τη ΛΑΡΚΟ

άρθρο απο το Capital.gr,
link: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=762263

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση,

σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί, προτίθεται να διενεργήσει άμεσα -πιθανότατα στα μέσα Ιουλίου- διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την βιομηχανία νικελίου με συμβούλους, μεταξύ άλλων, τις Rothschild, PWC και Eurobank.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή παρουσίαση της Μυτιληναίος στην ΕΘΕ, το εκτιμώμενο κόστος απόκτησης της ΛΑΡΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων επενδύσεων, ανέρχεται στα 130-150 εκατ. ευρώ.

Στην τελική απόφαση της κυβέρνησης για τον στρατηγικό επενδυτή της βιομηχανίας, αποκλειστικό κριτήριο δεν θα αποτελέσει μόνο το τίμημα, αλλά το πλάνο ανάπτυξης που θα καταθέσει, τα επενδυτικά του σχέδια καθώς και η δέσμευσή του για την βιωσιμότητα της. Όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές “η ΛΑΡΚΟ με τις κατάλληλες επενδύσεις όχι μόνο είναι βιώσιμη αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρος”. Πρόθεση των αρχών είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει ανακηρυχθεί ο πλειοδότης του διαγωνισμού.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών συγκαταλέγονται η Μυτιληναίος, όπως ανέφεραν στελέχη του ομίλου στη σημερινή παρουσίαση, ενώ άλλες πληροφορίες συμπεριλαμβάνουν εταιρεία από το Καζαχστάν που διαθέτει παραγωγική μονάδα στα Σκόπια και πιθανόν ένας αυστραλιανός όμιλος.

Η ΛΑΡΚΟ που αποτελεί μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πέρυσι διαμορφώθηκε στα 284,177 εκατ. ευρώ από 549,352 εκατ. το 2007, όταν το κόστος των πωλήσεων είναι σχεδόν 70 εκατ. μεγαλύτερο στα 352,518 εκατ. Τα καθαρά αποτελέσματα (περιλαμβανομένων των έκτακτων εσόδων 20,291 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των θέσεων του hedging το φθινόπωρο του 2008) είναι -116,335 εκατ. έναντι κερδών 23,087 εκατ. το 2007.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας από 104,720 εκατ. το 2007 είναι πλέον -426 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνουν τα 129 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 230,103 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι ήταν 141,214 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα η χρήση του 2008 βαρύνεται από τρεις κυρίως παράγοντες, που πιέζουν ασφυκτικά την επιχείρηση:

• τη δραματική πτώση της τιμής του νικελίου που από τα υψηλά των 33,6 χιλ. $/τόνο το Μάρτιο του 2008, έφτασε στα 9 χιλ. $/τόνο τον Οκτώβριο.
• τη μείωση της ζήτησης
• και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Για τις χαμηλές τιμές και τη ζήτηση, ευθύνεται αποκλειστικά η οικονομική ύφεση, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι επλήγησαν διεθνώς οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μετάλλων και πρώτων υλών (Alcoa, Chalco, Rusal). Ωστόσο για το υψηλό κόστος παραγωγής της Λάρκο, κυριότερη αιτία είναι αυξημένο κόστος ενέργειας, καθώς αυτό έχει αποσυνδεθεί από την τιμή του νικελίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή να καθίσταται ζημιογόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις

Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...