Λάρκο: Η υψηλή τιμή της ενέργειας «διώχνει» επίδοξους επενδυτές
Άρθρο της Ναυτεμπορικής, link: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/09/1674707.htm
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεταλλουργικούς ομίλους, για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της έντονα προβληματικής ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να εξαρτάται από την επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος, που είναι η τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέχρι τότε, η μεγαλύτερη μεταλλουργία νικελίου στην Ευρώπη, θα συνεχίζει να ταλανίζεται από τις σωρευμένες ζημιές και τις υψηλές υποχρεώσεις, ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο η τιμή του νικελίου θα βρίσκεται στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Μέχρι στιγμής, οι πρωτοβουλίες σωτηρίας της επιχείρησης, που αμέσως και εμμέσως προσφέρει εργασία σε πάνω από 2.800 εργαζόμενους, εκκινούν από το Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, ενέκρινε σχέδιο 12 σημείων το οποίο προβλέπει περικοπές δαπανών, μείωση της απασχόλησης συμβασιούχων και εργολάβων, μείωση των επενδύσεων για διάνοιξη νέων ορυχείων, και πρόγραμμα μείωσης του κόστους παραγωγής, με δεδομένο ότι με τα σημερινά δεδομένα, η ΛΑΡΚΟ διαμορφώνει κόστος αυξημένο κατά 200% λόγω της υψηλής τιμής της κιλοβατώρας.
Επιπλέον ελήφθη η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία ωστόσο δεν δέχονται να συμμετάσχουν η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και η ΔΕΗ, που κατέχουν το 65% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ. Ετσι το ποσοστό αυτό, θα οδεύσει υποχρεωτικά σε στρατηγικό επενδυτή.
Βασική προϋπόθεση πάντως είναι να τηρήσει το Δημόσιο τη δέσμευσή του να συμβάλει δηλαδή στην προσπάθεια ώστε η ΔΕΗ [DEHr.AT] να μειώσει την τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο χρεώνεται βάσει το παλαιού τιμολόγιου Α 150 (βιομηχανικό υψηλής τάσης) με αποτέλεσμα το κόστος ενέργειας να συμμετέχει στο 50% του κόστους λειτουργίας της.
Το πρόβλημα είναι ότι η όποια καθυστέρηση στην προώθηση λύσεων για τη ΛΑΡΚΟ, θα επιβαρύνει συνεχώς τη θέση της, με αποτέλεσμα να χάνει την όποια ελκυστικότητα διατηρεί, καθώς οι μέτοχοί της, με εξαίρεση το ελληνικό Δημόσιο, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να την ενισχύσουν κεφαλαιακά. Αρκεί να σημειωθεί ότι η είσοδος της Εθνικής και της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, επιτεύχθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια, μέσω της κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων από δάνεια και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, υπό τις σημερινές συνθήκες παρόμοιες πρακτικές δεν είναι δυνατό να επαναληφθούν.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, έχουν εκδηλώσει η ελβετική Glencore που είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παραγωγούς και διακινητές μετάλλων και μεταλλευμάτων.
Από ελληνική πλευράς, ενδιαφέρον εκφράζει ο όμιλος Μυτιληναίου. Ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, εξέφρασε το ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη, να δώσει το Δημόσιο λύση στα περιβαλλοντικά, στην τιμολόγηση του ρεύματος από τη ΔΕΗ και στην εθελούσια έξοδο, προκειμένου να εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον.
Τέλος, πρόσφατα εκδηλώθηκε ανεπισήμως ενδιαφέρον από τον πολυεθνικό όμιλο Cunico Resources NV, μέσω της θυγατρικής FENI Industrija AD. Η τελευταία ελέγχει μεταλλουργία νικελίου που λειτουργεί στην ΠΓΔΜ με επικεφαλής στέλεχος που επί μία 10ετία ήταν επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ και γνωρίζει καλά την ελληνική επιχείρηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις
Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...
-
Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...
-
Η κάθοδος των Αρβανίτικων φύλων στον ελλαδικό χώρο ξεκινά στα τέλη του 13ου αιώνα και σταματάει περίπου το 1600, [4] έχοντας ως αρχική κ...
-
Παρ όλη την κατάσταση των θαλασσών του χωριού μας λόγω της μόλυνσης της Λάρκο και των υχθιοτροφείων, υπάρχουν ακόμα παραλίες μέσα στο χωριό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου