- Όξινη βροχή προκαλούμενη από τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα όξινες ενώσεις όπως θειικό και νιτρικό οξύ, τα οποία συμπαρασύρονται στο έδαφος από την βροχή προκαλώντας ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα των έμβιων όντων, στο δέρμα, στις καλλιέργειες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή.
- Ιπτάμενα τέφρα υπό μορφή σωματιδίων αναπνεύσιμων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιδημιολογικές έρευνες στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα μπορούν να προσφέρουν θλιβερά και αποτρεπτικά συμπεράσματα. Υπολογίζεται εκπομπή 2000 τόνων αιωρούμενων σωματιδίων.
- Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση τών τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή.
- Η μονάδα θα παράγει ως κύριο στερεό απόβλητο στάχτη που υπολογίζεται να αποτελεί το 20% της καύσιμης ύλης δηλαδή ποσότητα 273.000 τόνων το χρόνο. Μαζί με τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα θα πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ συνολικής χωρητικότητας για τα χρόνια που θα λειτουργεί ο σταθμός πάνω από 30.000.000 κυβ. μέτρα. Άρα ένας χώρος της περιοχής περίπου 500-1000 στρέμματα θα καταστραφεί.
- Υπολογίζεται ότι για την ψύξη θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 - 1.000.000 κυβ. μέτρων/ χρόνο το οποίο θα απορρίπτεται πίσω από μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.
- Πρέπει να υπολογιστεί η μεγάλη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή σε καθημερινή βάση, οι ελλιμενισμοί, οι φορτώσεις και εκφορτώσεις, κλπ.
- Ο ανθρακίτης επίσης περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία. Όμως παρά το γεγονός ότι οι ουσίες αυτές εμφανίζονται σαν προσμείξεις ιχνοστοιχείων, η μεγάλη ποσότητα ανθρακίτη (λιθάνθρακα) που καίγεται μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ραδιενεργή ρύπανση.
- Ιχνοστοιχεία υδραργύρου μπορεί να υπάρχουν στον λιθάνθρακα. Η καύση του θα προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου που είναι ένα νευροτοξικό βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα.
Αντε βρε... στην υγεία μας !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου