Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

"μικρή" Λάρκο ?

Κερδίζει έδαφος όπως όλα δείχνουν το σενάριο της «μικρής ΛΑΡΚΟ», της πώλησης δηλαδή μέσω δύο διαγωνισμών, του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου του Αι Γιάννη, και ξεχωριστά των υπόλοιπων ορυχείων της εταιρείας.

Το επιβεβαιώνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ίδια τα σωματεία των εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με αυτούς των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ, έχουν προγραμματίσει για το πρωί της Τετάρτης πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Το σενάριο της πώλησης της εταιρείας ως ενιαίο σύνολο, συναντά μεγάλες δυσκολίες, όπως είχαν γράψει προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ», αφού προϋπόθεση είναι να παρατεθεί από το ΥΠΕΚΑ για 20-30 χρόνια, η σύμβαση εκμίσθωσης προς τη ΛΑΡΚΟ των ακινήτων (εργοστάσιο, μεταλλεία). Αλλά το ενοίκιο της νέας αυτής μπορεί να θεωρηθεί ως μια επιπλέον κρατική ενίσχυση προς την ΛΑΡΚΟ, πέραν των 130 εκατ. ευρώ που ήδη ερευνά η Κομισιόν. Επιπλέον, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν επιτρέπει την παραχώρηση εκτάσεων σε εταιρείες με επισφαλείς απαιτήσεις, σαν τη ΛΑΡΚΟ, παρά μόνο σε υγιείς.

Έτσι, το μόνο εφικτό σενάριο φαίνεται να είναι αυτό της «μικρής ΛΑΡΚΟ», της ένταξης δηλαδή του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αϊ Γιάννη σε μια νέα εταιρεία, και την πώληση τους ξεχωριστά από την υπόλοιπη μητρική, που επίσης θα πουληθεί. Θα γίνουν δηλαδή ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, με δυνατότητα σε όποιον πλειοδοτήσει για τη «μικρή ΛΑΡΚΟ» να μπορεί να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τη μητρική, εν προκειμένω για τα ανά την Ελλάδα μεταλλεία που διαθέτει.

Αυτά τουλάχιστον θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά με την τρόικα και με τη Κομισιόν, είναι άλλο θέμα το αν θα τα πετύχει.

Ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός των ημερών, δεδομένου ότι το Σάββατο 31 Αυγούστου λήγει η καταληκτική προθεσμία από το μνημόνιο για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου αναδιάρθρωσης (μαζί με αυτό για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ).

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Το σενάριο των ξεχωριστών διαγωνισμών ως το επικρατέστερο για τη ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνουν με χθεσινή τους ανακοίνωση και τα σωματεία.

Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο υπ. Οικονομικών, τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι άδειες για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αι Γιάννη.

Τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε μια νέα εταιρεία («μικρή ΛΑΡΚΟ»), που θα οδηγηθεί προς πώληση, ενώ η σημερινή μητρική θα παραμείνει σε λειτουργία. Ταυτόχρονα η μητρική θα ξεκινήσει την πώληση των υπόλοιπων μεταλλείων που διαθέτει ανά την Ελλάδα.

Προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως γράφει η ανακοίνωση, είναι εκείνος που θα αγοράσει τη «μικρή ΛΑΡΚΟ», να αποκτήσει και τα υπόλοιπα μεταλλεία, μαζί και με τις άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δηλαδή το σχέδιο είναι αυτός που θα αγοράσει τη «μικρή ΛΑΡΚΟ» να υπερκαλύψει την ανώτατη προσφορά για τα μεταλλεία. Με άλλα λόγια, αν υπάρξει άλλος πλειοδότης στο διαγωνισμό για τα μεταλλεία, να δικαιούται εκείνος που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την «μικρή ΛΑΡΚΟ», να κάνει την καλύτερη προσφορά και για τα μεταλλεία, ώστε να αγοράσει την εταιρεία ενιαία.

Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας στη «μικρή ΛΑΡΚΟ» (τόσο το μόνιμο όσο και το εργολαβικό). Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε απέναντι στα σωματεία ότι θα διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας (γύρω στις 1.000).
Επανέρχεται το σενάριο της «μικρής ΛΑΡΚΟ»
πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5037458/epanerxetai-to-senario-ths-mikrhs-larko/

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πρώτος στόχος να σωθούν 1.000 θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Πώληση-πακέτο του εργοστασίου της στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και των τεσσάρων μεταλλείων που διαθέτει πανελλαδικά, χωρίς να απολυθεί κανένας από τους 1.000 εργαζομένους, είναι το σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, εφόσον ωστόσο πάρει πρώτα το πράσινο φως από την τρόικα, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Αν η τρόικα δεν δώσει την έγκρισή της, τότε η ιστορική μεταλλευτική εταιρεία (από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου διεθνώς) θα αναγκαστεί να σπάσει σε κομμάτια, δηλαδή σε «καλή» και σε «κακή», και να πωληθεί χωριστά, που σημαίνει πρώτα το εργοστάσιο, μετά τα ορυχεία κ.ο.κ.
Αυτή είναι μία από τις λύσεις που έχει προτείνει με επιστολή του προς την ελληνική πλευρά ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια, εξέλιξη ωστόσο που η κυβέρνηση απεύχεται, αφού ουδείς από τους υποψήφιους μνηστήρες ενδιαφέρεται να αγοράσει μόνο το εργοστάσιο, χωρίς τα ορυχεία που το τροφοδοτούν.
Τα διαφορετικά αυτά σενάρια πώλησης της ΛΑΡΚΟ, τα πολλά αγκάθια και η περιπλοκότητα του όλου εγχειρήματος αναλύθηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη και στελεχών της Price Waterhouse Coopers, συμβούλου της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Οποιο σενάριο και να υιοθετηθεί τελικά, θα προηγηθεί είσοδος στην εταιρεία εκκαθαριστή, ο οποίος και θα παρουσιάσει σχέδιο εξυγίανσης.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ. Με την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ να αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα ενόψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα, αφού πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχει παρουσιάσει το τελικό σχέδιο προκειμένου έως τις 31 Δεκεμβρίου να το έχει εφαρμόσει.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να προταθεί στην τρόικα η λύση της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» και της εν συνεχεία πώλησης της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας εταιρείας με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο ελληνικός πτωχευτικός κώδικας. Οπως εξηγούν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, το ελληνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση «εκκαθαρίζεται εν λειτουργία» να πωληθεί στο σύνολό της, αντί να σπάσει σε κομμάτια όπως ζητεί η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες όμως δέχονται να πωληθεί η ΛΑΡΚΟ ως ενιαία επιχείρηση μόνο υπό μία προϋπόθεση: ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει ποσά ύψους 130 εκατ. ευρώ τα οποία θεωρούν κρατικές ενισχύσεις. Αν και η ελληνική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα που γεφυρώνει τις διαφορές με την Κομισιόν. Το ερώτημα είναι αν θα δώσει το δικό της ΟΚ η τρόικα, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει μέσα στην εβδομάδα. Οσο για τα 130 εκατ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων, οι ίδιες πηγές δηλώνουν αισιόδοξες λέγοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμη κινήσει επίσημα τη διαδικασία επιστροφής τους.
Δευτέρα οι αποφάσεις για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ
Αναφορικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) των 970 εργαζομένων και την ΕΛΒΟ των 350, οι αποφάσεις για τα σχέδια εξυγίανσής τους παραπέμπονται σε διαφορετική σύσκεψη που θα γίνει τη προσεχή Δευτέρα αποκλειστικά για τις αμυντικές βιομηχανίες. Οι λύσεις που προωθούνται είναι πιο δραστικές από αυτές για τη ΛΑΡΚΟ. Στην περίπτωση των ΕΑΣ το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν, με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα. Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα, για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο.
 
Πρώτος στόχος να σωθούν 1.000 θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

«κληρώνει» για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ που απασχολούν συνολικά 2.250 εργαζόμενους προγραμματίζεται την Τετάρτη στο υπ. Οικονομικών, όπου και θα παρουσιαστεί το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, με την τρόικα να πιέζει για οριστικό λουκέτο.
Δέκα ημέρες απομένουν ως τις 30 Αυγούστου οπότε και η κυβέρνηση πρέπει σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο να ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τις τρεις επιχειρήσεις, και με βάση τα όσα είχαν τεθεί στο τραπέζι τον Ιούλιο το βασικό σενάριο προβλέπει «εκκαθάριση εν λειτουργία», δηλαδή περικοπές προσωπικού, και πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Στη συνάντηση της Τετάρτης θα παρουσιαστούν τα σενάρια εξυγίανσης για τις τρεις εταιρείες και θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, το ΤΑΙΠΕΔ, οι διοικήσεις των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, και οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Οτιδήποτε λιγότερο από την «εκκαθάριση εν λειτουργία» δεν συζητείται, παρʼ ότι η κυβέρνηση για να μην προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν είχε λάβει οριστικές αποφάσεις, το βασικό σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ ήταν να μη μειωθεί το προσωπικό των 1.000 και πλέον εργαζομένων, αλλά να κουρευτούν οι μισθοί, καθώς και να πέσει γενναίο τσεκούρι στις δαπάνες. Επίσης, ίσως επιχειρηθεί να μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (π.χ. εργοστάσιο Λάρυμνας, Μεταλλεία Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας), προκειμένου να πωληθούν.
Στην περίπτωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάζονται πιο δραστικές λύσεις, δηλαδή ακόμη και απολύσεις προσωπικού, μαζί φυσικά με την πώληση ακινήτων.

Μπαίνει μέσα 4.000-5.000 δολάρια τον τόνο

Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα 4.000 - 5.000 δολάρια για κάθε τόνο σιδηρονικελίου που πουλάει. Δεν είναι τυχαίο πως στα τέλη του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα έχουν ξεπεραστεί. Η βιομηχανία που απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω των 160 εκατ. ευρώ. Ήδη από το 2012 κυκλοφορεί το σενάριο να σπάσει σε «κακή» εταιρεία, η οποία και θα εκκαθαριστεί, και σε «καλή» όπου θα εισφερθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία Αγ. Ιωάννη στη Βοιωτία για να πουληθούν χωριστά.

ΕΛΒΟ, ΕΑΣ

Στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, η οποία απασχολεί σήμερα 350 εργαζομένους, το 2012 έκλεισε με ζημιές 19,2 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% (σ.σ.: πραγματοποίησε μόλις 5 εκατ. ευρώ τζίρο) και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ. Βαρύνεται από υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.


Όσο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα των 850 εργαζομένων (προήλθαν από τη συγχώνευση των εταιρειών Ελληνική Βιομηχανία Οπλων και ΠΥΡΚΑΛ) είχαν το 2011 αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει καταβάλει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5035779/thn-tetarth-klhrwnei-gia-larko-eas-kai-elbo/





 

Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις

Εννιά Μαϊου σήμερα, μεγάλη γιορτή για το χωρίο μας. Γιορτάζει το νησάκι μας, ο Άη-Νικόλας. Εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου μεταφέρ...